„Нито едно от нашите предложения не се включва в комисиите и не се гледа в Народното събрание, затова се въздържахме“. Така обясни гласуването на депутатите от нейната партия Корнелия Нинова.

Бойкотът на народните представители, които не гласуваха дневния ред за седмицата, доведе до пропадане на пленарното заседание.

БСП е настоявала да се разгледат социални законопроекти, които са важни предвид удължаването на извънредната епидемична обстановка, а в програмата на парламента били "включени лобистки текстове и интереси". 

"Предупредихме още миналата седмица, че настояваме това да бъде един от приоритетите на работата на парламента, защото както виждате, удължава се срокът на епидемиологичната обстановка, а хората изнемогват. Доходите не са достатъчни. Цените растат нагоре. Нашата грижа е това като първи приоритет. Внесли сме 8 законопроекта в този смисъл. Те са в помощ на младите семейства, на пенсионерите, на безработните. Държим в програмата на парламента да бъдат включени най-приоритетните 3 от тях - Законът за местните данъци и такси, където отпадат таксите за детски градини и ясли. Втори - Кодекс за социално осигуряване - преизчисляване на пенсиите. 50-те лева са хубаво нещо, но не са достатъчни. Дори вече да компенсират увеличението на цените. На трето място - Законът за семейните помощи и деца, където предвиждаме помощ за родители, които са се осигурявали през последните две години, помощ за второ и трето дете не по-малко от 6 500 лева", каза Нинова.

„Настояваме социалните законопроекти да бъдат включени в дневния ред. Това е и нашата позиция на председателски съвет“, допълни Нинова.

Тя е категорична, че няма съглашателство между нейната формация, ГЕРБ и ДПС, чиито депутати също се въздържаха по време на гласуването.

„Попитайте ги с какви аргументи са гласували против. Ние казахме нашите. Миналата седмица предупредихме, че ще гласуваме така и не ни послушаха“, каза председателят на БСП.

Що се отнася до връчването на третия мандат за сформиране на правителство, Нинова заяви: „Хипотези не коментираме, а факти, когато ни дадат мандата, ще ви кажем“.