"В спор и в диалог днес четирите партии в правителството заставаме пред вас обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата – инфлация, цени и доходи", заяви на брифинг икономическият министър Корнелия Нинова във връзка с антикризисните мерки, които кабинетът обяви.

"Излизаме пред вас с план - решение за тези въпроси. Той съдържан най-малко три части и три цели. Първата – ориентирана към най-уязвимите в кризата хора. Това са децата, младите семейства и работещите бедни. Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за младите семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни и тези ваучери могат да се използват за плащане и на енергия, да бъдат използвани като културен чек за посещение на културни институции. Нашето внимание към най-уязвимите групи е най-сериозно", каза Нинова.

Втората посока на този план е спасяване и оздравяване на икономиката. Всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители е ориентирано към подкрепа на икономиката индустрията, уточни икономическият министър.

"Бихме искали да наблегнем и на това, че увеличаваме прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв., което е най-голямата помощ за малките и средните предприятия", изтъкна Корнелия Нинова.

"И на трето място много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения. Например, нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство и ще стигне до всеки дом и до всяко домакинство", завърши тя.

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес – разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!