В момента предстоят преговори за съставяне на правителство, отново ще поставим на първо място социалния елемент. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика. 

По думите ѝ  основните проблеми са свързани с инфлацията, цените, доходите, бедността, неравенството. Затова и в преговорите за нов кабинет, ще продължим да бъдем социалния стълб в политиката на България, добави Нинова.

За седем месеца постигнахме в социалната политика неща, за които се борехме през последните десет години при правителства на ГЕРБ без успех, но сега успяхме за много кратко време да свършим много неща, каза Нинова. Политиките ни бяха ориентирани към слабите, уязвимите, включително към хората с увреждания, отбеляза вицепремиерът в оставка.

Тя посочи, че от днес започва серия от отчети, която ще правят министрите в кабинета от коалиция „БСП за България“.  

За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време, връхлетени от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, деца, възрастни хора с 22 млрд. лева, посочи вицепремиерът в оставка.

Снимка: БГНЕС

Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване майчинство, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсии, подкрепа на работещите с увеличаване на ваучерите, увеличаване на броя на семействата, които ще получат енергийни помощи през зимните месеци, както и на сумата, с която те ще бъдат компенсирани за тежестите, които ни чакат, цените и инфлацията, допълни Нинова.