Очаква се ценови шок след увеличението на природния газ – това налага спешни мерки, за да бъдат подпомогнати най-бедните, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ в тази ситуация, правителството прави нещо немислимо като „пада на колене пред търговските вериги и се моли да не увеличават цената на хляба”.

Нинова заяви, че ако БСП е на власт сега, би увеличила броя на семействата, които получават помощи за отопление от 204 635  души на 400 000 души, както и да повиши сумата, която получават – от 374 лв. на 403 лв. По изчисления на БСП това ще струва на бюджета 86 188 000 млн. лв.

„Ако управлявахме държавата, щяхме да дадем тези пари от излишъка, който е 2 023 800 000 млрд. лв. Това не са лични пари на премиера, въпреки че години наред ги харчи като такива, за каквото му хрумне", отбеляза Нинова.

Лидерът на БСП определи идеята на ВМРО за цените и храните като популистка и нешъзможна.

„Има други механизми как това да се случи това, ако разширим предложението  за намаляаване на ДДС на хляба, да го разширим и с намаляване, и диференциране на ДДС на основни хранителни стоки и лекарства. Това е разумното и действащото. Всичко друго са просто приказки и популизъм, което няма как да сработи”, каза Нинова.