Българското участие в „Експо 2020“ в Дубай отива на прокурор. Това съобщи по време на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя посочи, че са събрали 700 страници доказателства – доклади на проверяващи органи, свидетелски показания за това, което се е случило на място, като този доклад вече се намира на бюрото на прокурори. 

Нинова информира, че един от свидетелите е получил обаждане да си оттегли показанията. Министърът обясни, че през 2018 г. Министерския съвет отпуска 4 816 300 лв. с ДДС. за българското участие в изложението. 

„Въпреки това решение, в Министерството на икономиката се провежда процедура за обществена поръчка коя фирма да поеме изпълнение на задачата. И тази обществена поръчка е за 6,840 млн. лв. – още на старта на процедурата имаме съмнение за нарушение и увеличаване, без никакво основание, на сумите с 2 023 700 лв. от одобрените“. 

По информация на министъра след обществената поръчка е сключен договор с консорциум ДДЗ „България Експо 2020“, в който участват следните фирми: „Сиела Норма“, „Проджект Мениджмънт Адвайзъри“, „Инфинити Травел“, ДОВ ЕООД. По договора е преведено авансово сумата от 78,70% от договорената – 4 452 000 лв. с ДДС. Срещу този аванс обаче, държавата не е получила гаранции, а обезпечението, което дава фирмата за тази сума е само в размер на 50% от нея.

Нинова съобщи, че над 30 от описаните ангажименти в договора не са изпълнени или подменени с други. Без изпълнение са останали изискването на рекламно-информационни материали, изискването за осигуряването и разпространяването на храни и напитки, посрещане на гости, изискването за осъществяване на всички дейности по осигуряване на търговска дейност. 

Министърът на икономиката и индустрията каза още, че са направени над 6 проверки и няколко доклада от министерството. Опитът да се осъществи  кореспонденция с фирмата и да им се поиска отчет обаче не  е бил успешен, тъй като е подаден адрес на фирма, която не участва в договора, не е съдружник на консорциума и е на гръцки гражданин. По думите на вицепремиера Нинова и в момента фирмата изпълнител предявява претенции да ѝ се доплатят още 2 милиона, отгоре на тези 4 милиона, за които не е свършена работа.