Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви от Кърджали, където отбеляза деня на труда, че България не предоставя оръжия на Украйна. Тържествата на левицата в София и цялата страна преминаха под знака на позицията на левицата срещу военна подкрепа за Украйна.

Думите на Нинова бяха в отговор на обвиненията на освободения шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, който заяви в ефира на bTV, че страната ни изнася оръжие за Украйна и Нинова знае за това.

България изнася оръжие за много други страни, но не и за Украйна, посочи вицеприемирът.

Какво става с това оръжие след това българската държава не може и няма право да контролира. Нинова посочи, че не знае дали работниците  в нашите военни заводи работят на три смени заради увеличен обем работа.

„Нито един договор нямаме за Украйна, нито един патрон не сме изнесли за там. Какво  предлагате за затворим заводите, да не изнасяме за 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото в тези държави някой препродава оръжие?“, заяви Нинова.

България има дух и характер. С тези думи лидерът на БСП се обърна към празнуващите в Кърджали и допълни, че левицата е нужна на управлението на страната.

В София тезата, че БСП е категорично против военна подкрепа за Украйна беше част от изказванията на всички леви политици. Гласуването в Народното събрание ще е в сряда. 

„Всички социалисти считаме, че въоръжаването на Украйна не е крачка към мира. Ще гласуват против. Въпросът е какво правим след това“, каза Петър Витанов.

От 240 депутати в народното събрание, очакванията са над 200 да са за военната помощ за Украйна. Против ще гласуват депутатите на БСП и „Възраждане“, общо 39.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!