Защо се прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта на Закона за държавния бюджет за 2022 г.? Този въпрос задават учени от института в отворено писмо до премиера Кирил Петков.

От НИМХ съобщават, че на 6 януари са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено с подписи от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната. В него те питат дали са се запознали с аргументите срещу това преместване.

От института питат защо са предприема това преместване „въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН“.

Задават се и въпросът прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ.

"Смятате ли, че може да направите декларираната от правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?", питат още учените.

Те поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от МОН.

От НИМХ заявяват, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет за 2022 г. им се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!