Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града и прогнозира, че зимният сезон може да продължи до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни.

По думите ѝ само за последната една седмица гостите, които са посетили зимния курорт са 7800, по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители – 3800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония. 

Снимка: БГНЕС

„Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%. За първи път в Банско има чешки туристи. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62“, каза тя. 

Тя беше категорична, че затова изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен. 

Снимка: БГНЕС

Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките.

„Аз съм на терен, за да съм сигурна, че мерките се спазват - както единните правила на Министерството на туризма, така и заповедта на министъра на здравеопазването по отношение на стерилност, хигиена и безопасност“, заяви още министър Николова.

Вицепремиерът подчерта, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, освен изискването за PCR, да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти.