И това лято очакваме ръст на туристите – между 7 и 10 процента. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че до момента туристите по морето са 3,3 млн., а за периода май – октомври ще са близо 5,3 млн.С близо 3% са се увеличили българските туристи, отчете министърът.

Относно критиките към алкохолния туризъм и шума в „Слънчев бряг” тя призова да не се слагат всички курорти под общ знаменател.  По думите й „Слънчев бряг” носи голям приход всяка година.

Тя коментира и казуса с излъганите туристи, които са направили резервацията си чрез сайта „Травел пазар”, който все още работи, тя уточни, че се надява тези дни да приключи проверката на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и ГДБОП.

Ангелкова призова при резервации хората да правят проверка в сайта на министерството на туризма дали туроператорът имат застраховка, в случая с излъганите това лято туристи операторът няма застраховка, уточни тя. В тази връзка от министерството на туризма обмислят създаване на Гаранционен фонд, който да поема щетите от некоректни туроператори.

Вижте повече във видеото: