Предстои прекратяването на два договора за концесии на плажове заради системни нарушения – „Созопол централен” и „Слънчев ден”, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Тази сутрин”.

Нарушенията са свързани както със самия плаж, така и с неплащане на концесионната вноска

Предстои прекратяването на два договора за наем – за „Варвара” и „Каварна – част 2”.

Отделно от горните случаи още два договора за наем ще бъдат прекратени по взаимно съгласие – там новите наематели са се убедили, че няма да могат да управляват плажа, както искат. Това са в плажовете „Обзор – мотела” и в „Лозенец”, където имаше нерегламентирано застрояване, допълни тя.

По повод конфликтите между концесионера и плажуващите на „Делфин” Ангелкова заяви, че не бива да има разделение между почиващите.

На събралите се пред ведомството протестиращи тя каза, че плажът може да бъде обособен със специфичен статут при законови изменения.

По думите на хората по време на сезона е имало и посегателство върху природата – били са изсечени гори и храсти, направена е ненужна и незаконна стълба. Оформила се е комерсиална зона и е имало конфликт, разделение и дискриминация. Те поискаха плажът да има еко статут и да не бъде даван под наем.

Позицията им вижте тук:

Ангелкова уточни, че търгът за даването по наем на плажа е започнал при служебния министър през март и тогава не е имало установени нарушения. Проблемите започват от юни месец и от тогава са получени над 80 сигнала- и от нудисти и от не нудисти.

По темата за нивата на шум в курортите министърът на туризма посочи, че няма конфликт с Валери Симеонов, а само „различни виждания по разни въпроси.” Тя допълни, че проверки е имало и предното лято с единствената разлика, че тя лично не е ходила.

Снимка: Министерство на туризма

Догодина картички ще има за всички туристи, посочи Ангелкова и посочи, че отчитаме ръст в приходите от летния туристически сезон.