Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1,3. Тази сутрин е 1,13. Това написа във „Фейсбук“ математикът Николай Витанов. 

„Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, но които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия“, уточнява той. 

Според изчисленията му е много вероятно утре активните случаи да стигнат 100 хил.

„Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска, съгласно плана на Министерството на здравеопазване, виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска, съгласно нашата методология, остава изцяло виолетова. Това показва, че положението ще продължава да е сериозно и през тази седмица“, посочва математикът.

Според него обаче добрите новини не трябва да водят към отпускане. Витанов завява, че починалите през октомври 2021 г. са над 7 пъти повече, отколкото починалите през същия месец на 2020 г. 

„Имайте наум, че разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат“, коментира още той.