За нас правилото е, че винаги има надежда. Ситуацията в Турция е изключително тежка, предвид мащабите на това земетресение. Това каза за bTV бившият началник на противопожарната служба Николай Николов.

Времето, в което е станало, когато сутринта всички спят в домовете си, както и студът сега правят нещата много сложни, допълни той. 

"Хиляди спасители работят на място. Има правило до 24-ия час е най-добре да се намесим, но чести са случаите, в които на седмия, осмия ден са излизали живи хора. Получават се естествени кухини при падането на бетонни плочи и греди, и ако човек има шансът вътре да остане невредим, има шанс за неговия живот“, отбеляза Николай Николов.

По думите му опитът на нашите спасители е много богат.

„От 10 години непрекъснато тренират подобни ситуации, но съвсем друга е работата на място. Там трябва да има и инженер конструктор, който да каже, че в сградата може да се влезе. Представяте ли си колко е тежка ситуацията, когато един спасител отива на място, близките казват, че там е тяхното семейство - моля те извади го, а пък инженерът казва – не, не, опасно е“, обясни Николов.

Той допълни, че организацията е много специфична.

„Всеки трима души имат свой ръководител, координация между тях, много внимателно се пипа и без никакво прибързване. Важи правилото: „Запази собствения си живот, за да спасиш другия“.

Николай Николов обясни, че нормалното дежурство на спасителите е 24 часа.

„Когато обаче отидат на терен, ако е лято, е едно. Сега е друго. Възможно е да работят по 30 минути, възможно е докато изпълнят точно тази част от операцията, след което отиват да почиват. Тук е много сложна координацията и с кучетата, те много бързо се уморяват. Нашите кучетата, които са там, вече достигнаха своя ресурс и не са толкова полезни към момента, трябва да ги възстановим малко“, каза още той.