Българският премиер Николай Денков влиза в директен дебат с европейските депутати. След кратко обръщение от негова страна те ще имат право да му задават всякакви въпроси.

11 държавни и правителствени ръководители от страните членки на Съюза вече са преминали през такъв пленарен дебат, в който депутатите имат право да изразяват позициите си напълно свободно. Единственото ограничение е времево – те разполагат с между една и две минути.

По традиция всеки път, когато правителствени или държавни ръководители са се изправяли в пленарната зала, депутати от собствените им страни са ги апострофирали по вътрешнополитически теми. Очаква се и днес да е така по време на дебата с Николай Денков.

26 европейски депутати са изявили желание да вземат думата. 11 от тях са българи.

Заедно с Николай Денков в Европейския парламент днес ще бъде и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По традиция всяка подобна среща на депутатите с евролидери се провежда в присъствието на поне един европейски комисар. Точно днес се оказва, че тази роля се пада на българския член в комисията – Илияна Иванова.