Евродепутатът Николай Бареков се опита да влезе със скандал в Тържествената зала на Върховния касационен съд (ВКС), където се провежда конференцията „Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки“.

Основен гост на форума е главният прокурор на антикорупционната дирекция в северната ни съседка Лаура Кьовеши.

След като не беше допуснат до залата, Бареков заяви, че това било международен скандал, тъй като той е евродепутат, а освен това и потърпевш от съдебната система.

Преди два дни Бареков поиска от председателя на ВКС Лозан Панов да бъде поканен за модератор на въпросната конференция – позиция, която му прилягала в качеството на „европейски депутат, радетел за реформи в съдебната система и борец срещу несправедливостите в българското правосъдие и в частност в българския съд”, както самият той посочи в отворено писмо.

„Ситуацията е просто абсурдна, удобните са вътре, неудобните – отвън. Петима полицаи да охраняват евродепутат – това е нелепо. Извинявайте, но тук някъде се водят дела срещу Златко Баретата, Брендо-Мрендо и т.н. не виждам толкова полиция да има.

Аз съм по-опасен от тях? Невъоръжен съм, нося една писалка само, дори нямам списък с въпроси… Срещу мен има съдебни дела, заведени от всички български олигарси. Аз по ред обстоятелства прекарвам повече време в съдебната зала, отколкото в ЕП – скандалът е огромен.

Аз съм информирал много институции, много колегии от Европейския парламент какво се случва с мен в България – аз бях изпъден от цялата политическа класа и ме дадоха в лапите на съда… Аз нямам нито обвинение от прокуратурата, нито съм разследван, на мен олигарсите по частен начин ми съсипват живота”, коментира Бареков пред камерите на медиите.

Снимка: Ладислав Цветков

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!