„През последните години се наложи една максима – като не можем да помогнем, да не пречим на бизнеса. Ние сме малко по-амбициозни – ще опитаме да помогнем“. Това каза на брифинг по представяне на приоритетите служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Снимка: Ладислав Цветков

Той обеща мерки, които да помогнат на компаниите в България да работят по-лесно. Също и да ги подготвят за тежката зима, която се очаква.

Като основни приоритети Стоянов посочи проблемите с цените на газа и петрола, както и контрола чрез Агенцията за метрологичен и технически надзор.

По думите му през последните години констатираните нарушения са нисък процент и служебният министър се надява той да остане нисък. „Който си позволява да спекулира, да злоупотребява, ще бъде наказан, но, тези които играят по правилата, няма да бъдат презирани излишно“, уточни той.

Предвид отношенията с бившия министър на икономиката – лидерът на БСП Корнелия Нинова, която го уволни от борда на ВМЗ-Сопот, Стоянов подчерта, че е поел поста, „за да строи мостове, а не да уволнява хора“. Той обяви, че през последните месеци са уволнени много хора, избрани с конкурс и са назначени много без конкурс. Към всеки случай ще подходим индивидуално, обеща служебният министър на икономиката.

Снимка: Ладислав Цветков

Заместници на Стоянов ще са Ирина Щонова, магистър по икономика от в Университета „Сейнт Олаф“ в САЩ, и Димитър Данчев, магистър по бизнес администрация от Икономически университет Виена, Австрия.