Отношенията с България се промениха, когато тя наруши чл. 2 от Договора за добросъседство. Тези обвинения отправи вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров пред местната телевизия „Телма“.

По думите му „големият проблем за напредъка както в историческите разговори, така и по другите въпроси, по които има различия, е атмосферата на изнудване“.

„Принципът на Договора за приятелство с България беше правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което се случи е, че отношенията се промениха, защото България наруши член 2 от Договора“, заяви Димитров.

Според неговата интерпретация чл. 2 гласи, че „София ще помага на РСМ по европейския път, няма да пречи, най-малко пък ще ни блокира".

„Колкото повече има доверие и уважение към другия и въпросите, които са важни за другия, толкова по-лесен ще бъде диалогът по всички въпроси, важни и за двете страни“, каза Димитров.

 „И македонският народ, и българският, и много други балкански народи имат поговорка, която гласи „насила хубост не става“. Не може да има истинска близост и реален напредък, ако тази атмосфера на изнудване продължи. Близост и приятелство не могат да бъдат създадени без елементарно уважение, и никога в условия на изнудване", каза Димитров.

Той добави, че колкото по-бързо двете страни се върнат към положителна атмосфера, за да гарантират, че различията се обсъждат, толкова по-голям напредък ще бъде постигнат.