Големите играчи се скриха зад едни почтени хора. Георги Гергов, Корнелия Нинова и други, които са виновни за много неща, които са лоши, се скриха зад личност, която е почтена – ген. Румен Радев. Същото нещо е и с Цецка Цачева.

Това каза в предаването „Лице в лице” ПР специалистът Нидал Алгафари. Той добави, че ще запомни кандидатпрезидентската кампания и с безумните участници в нея и даде като пример Митьо Пищова и Радо Шишарката. Малко на колонада заприлича, малко обидно за институциите, добави той.

По отношение на референдума – проф. Ивайло Дичев заяви, че той не е народна революция срещу елитите, а инструмент на едни елити срещу други. Това ни се представя като форма на съпротива, на мобилизация, но е измама, допълни той.

„Нека не си правим илюзията, че референдумът е някаква воля, изникнала от народа. Не бъдете наивни. Ако някой иска това, което е казано в тези въпроси, да се случи – да гласува. Референдумът може да бъде много опасен инструмент, но да не бъдем наивни, че това избликва от народните маси”.

30 политолози написаха анализ за голямата сложност на мажоритарната система. Трябва да сме наясно какво се случва, когато я въведем - намалява се представителността, изчезват малките партии. Увеличава се обаче стабилността, управляемостта на държавата, допълни проф. Дичев.

„Трябва да изберем между тези две неща. Има и трети вариант – това е бонификацията на победителя – има го в Гърция, в Италия. Това е най-простият вариант. Трябва да решим – искаме повече партии или искаме стабилност – двупартийна система или може би само ГЕРБ завинаги. Само експерти могат да разберат точно как действа мажоритарната система”.

България изкара много дълго време демокрация без да има никакъв референдум, каза от своя страна Николай Василев, министър в няколко правителства. Според него няма лошо да има референдум от време на време по важни въпроси, но няколко такива референдума по света са показали, че хората гласуват едно, а накрая става друго.

Той допълни, че очаква референдумът да не бъде легитимен заради бройката хора. Според Василев въпросите не са безсмислени, а са по-скоро ценностни и има стойност в тях. Той даде като пример аргументите за задължителното гласуване.

Според Николай Василев повечето партии ще са против мажоритарния вот, защото партийните елити обичат сами да си нареждат листите, а не някой да им казва нещо друго.

Световната практика показва, че мажоритарната система вкарва по-качествени хора в политиката, т.е. от време на време доста по-качествени кандидати ще бъдат издигани и избирани, каза още бившият министър.

Според Нидал Алгафари – за да се правят референдуми, хората трябва да са на нивото на швейцарците като съзнание. Той даде като пример, че, ако в България се пусне  референдум трябва ли да има смъртно наказание – резултатът ще е много за.

Дали са добри или лоши тези три въпроса – те няма да разрешат нито един от казусите. По-скоро може би трябваше въпросът да е „Искате ли свикване на Велико народно събрание”, добави Алгафари.

Така хвърлено на тълпата и защото е озверяла тя ще взема решения, които не са правилни. Когато масата каже „да” - това не означава, че е правилното.

Кой ще бъде следващият президент?

Играта на социолозите е игра на онези отвратителни инструменти, които се ползва от политическите централи. Когато се надуват вторият, третият и четвъртият кандидат, това е за да се стреснат симпатизантите на ГЕРБ и те да гласуват.

Социолозите до момента не играят честно, смята Нидал Алгафари.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Николай Василев годината е толкова оспорвана, че няма да знаем до 13 ноември кой ще е следващият президент. Той каза, че има по-високо мнение за социолозите.

„Социолозите не са факири да изследват неща, които не могат да бъдат изследвани. Няма да има чак толкова изненади на тези избори и се надявам на две неща към президента  – първо да не се опитва да променя цивилизационния избор на страната, да ни обръща в някаква друга посока. Другото е - надявам се президентът в работата си с правителствата да преследва модернизация и реформи в страната, защото държавата е доста заспала в последните години”.

Проф. Ивайло Дичев заяви, че е поразен от начина, по който политици и медии са подменили дневния ред на обществото и са създали като главна опасност бежанците.

„Оказа се изведнъж, че тези бежанци са по-важни от безработицата, корупцията, съдебната система, здравеопазването и всичко това отиде назад”.

На тези избори се гласува за или против статуквото, за или против тези два мандата на ГЕРБ, държавата не се движи наникъде, няма реформи, от друга страна няма и сътресения. Това гласуване ще бъде референдум за това, искаме ли още или не.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако президентът не е излъчен от управляващата партия, ще започнем да гледаме дървене между президент, министър-председател, правителство и т.н., заяви Нидал Алгафари.

Според него който и да е там, не може да промени нищо. Бюджетът на президентството се държи от министъра на финансите. Става въпрос за големи разходи, които са гласувани, които започват да ги задържат в един момент, допълни Алгафари.

По думите му всички политически партии са показали в тази кампания омразата.

Никой не излезе да говори за по-големи проблеми, които са в рамките на правомощията на президента, каза ПР специалистът.

Николай Василев също смята, че, ако президентът е от обратната партия, има голямата политическа роля да пречи на правителството. Когато президентът е от противоположна школа – това отслабва правителството, обясни Василев.

Президентът е директно избран от народа, има легитимност и винаги влиза в конфликт с онези, които са го излъчили. Имаме този сюжет непрекъснато, добави и Ивайло Дичев. Според него това е въпрос до голяма степен на реформа на нашата система.