Зрителски сигнал за огромно незаконно сметище в жилищния квартал „Филиповци“ в столицата получи bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

На кадрите, изпратени до нас, се виждат планини от изхвърлен боклук. Сигналът е от Силвия Йорданова, която твърди, че привечер в района се горят стари и неизползваеми гуми, а миризмата в квартала е непоносима.

Подавани са множество сигнали до районната администрация, но по думите й реакция още няма.

Според Силвия Йорданова проблемът е от много дълго време и тя се бори вече 10 години с него.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ там са били построени блокчета през 60-те години на миналия век за 300 ромски семейства, но след това има бум на незаконно строителство и се е образувало „гето на общински и частни терени“.

Планините от боклук във Филиповци са заради оскъдния брой контейнери, твърдят хората от квартала. В момента в района живеят не 300 души, както е предвидила общината, а над 10 000.

Снимка: btvnovinite.bg

„У кофата си изхвърляме, обаче много народ сме и няма къде да се хвърля. Тук от 3 години никой не идва, никой не идва да чисти. Никой не се интересува от този квартал… Обаждаме се постоянно, дойдоха събраха боклука и така го оставиха“, казва местният жител Найден.

Във Филиповци твърдят, че ромите редовно изхвърлят боклуците си на полето и привечер горят гуми. Те обаче отричат. Част от изхвърлените боклуци дори и в момента горят.

Заради сметището сред местните жители има проблеми и напрежение, а ромите не плащат данък смет, твърдят в квартала.

„Никой не идва. Е на нас красиво ли ни е? И на нас ни е лошо. И ние искаме да ни е чисто. Едно депо да се направи тука и да се слага голям контейнер. Отиваме и им казваме, но никой не ни обръща внимание. Ето това е истината, викат: „Вие си ги правите тия боклуци“. Разберете ни и ние не го искаме, в кой век живеем, нашите деца и внуци така ли трябва да си играят тук“, казват местни роми.

Количеството боклук достига чак и до реката, така се създава възможността тя отново да прелее.

„Те упрекват само нас, може ли на 5000 души“, казват местни жители.

„Къщите не са наши. Размножават се деца… Аз съм тука кореняк и знам какво е, рушвети взимат и си траят“, допълват други.

Димчо Божков работи в Англия и винаги, когато се прибира в България прави сравнения със ситуацията на Острова и във „Филиповци“.

„В Англия цял ден съм без чорапи, не мога да си изцапам краката. Аз когато се прибирам от Англия, се прибирам в ада“, казва Димчо.

До момента никой не е поел отговорност за незаконното сметище, мърсотията и непоносимата смрад в района.

Снимка: btvnovinite.bg

Началникът на отдел „Контрол по строителството“ в район „Люлин“ Петя Тодорова заяви, че незаконното застрояване на това място се допуска от 30-40 години. Глоби могат да се налагат само когато незаконното строителство се хване в момента на извършване, в останалите случаи има дълги процедури с издирване на собственика на постройката.

Въпреки това, по думите ѝ, нейната администрация продължава да се бори с проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

Началникът на Районен инспекторат „Люлин“ Михаил Николов зави, че контейнерите за боклук в района се обслужват редовно, правени са и няколко кампанийни почиствания на незаконното сметище, но ефектът е бил краткотраен.

Местните жители продължават да настояват районната администрация да вземе мерки и да реши проблемът.