Софийският районен съд остави в ареста обвинения за незаконните погребения край Клисура. Какво се знае за него и колко случая са установени до момента?

Арестуваният е на 51 години. Няма документи за погребален агент. Поиска от съда да го освободи, бил болен. Към момента има данни за седем случая, за които е получил пари за кремация на починали, но вместо това ги е заровил до гробище. Разследват се още случаи. Има много сигнали от близки на починали, които се съмняват, че паметта на роднините им е била поругана.

Според съда има достатъчно доказателства, че Георги Енев е правил измамите с незаконните погребения.

„Има постъпили множество сигнали от граждани, които се явяват наследници на починали лица и фирмата в която уж е работел той е извършвана погребенията или са били оставени за кремация“, казва прокурор Мими Куцкова.

До момента са установени седем тела на починали, заровени до гробището в село Клисура.

Има подозрения, че арестуваният не е действал сам. „Не е работил сам. Установяват се лицата, които са работили с него и дали са знаели, че въвежда в заблуждение роднините на покойниците“, казва прокурор Христо Кръстев от Софийската градска прокуратура.

Първоначално Георги Енев признал за измамната схема, но след това заявил, че няма нищо общо.

Проблем с погребално обредната дейност има, тъй като няма закон и съответно правила за нея, признават общински съветници. Гробищните паркове на много места са изоставени, не се поддържат и няма никакъв контрол какво се случва в тях, казват общинари.

В този случаи пък не бил воден и никакъв регистър на погребенията.

Продължава разследването на зловещата схема, измислена от погребалния агент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!