След като bTV разказа, че възрастни хора са настанени в частен дом, който самоволно се е нарекъл Център за настаняване на пълнолетни с деменция, полицията се самосезира и влезе на проверка. Оказва се, че мястото е без лиценз от 2020 г., а от пет месеца контролният орган на държавата знае за това.

„Социалният дом“ стана обект на разследването ни след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи. В края на живота си жената е била с рани по 20-30 сантиметра, видно от снимки, направени от сина ѝ.

Прокуратурата разследва смъртта на 94-годишната жена, която е била в дома в продължение на 5 месеца.

"Това, което видях то не става за седмица, не става за две", казва синът на покойната жена.

В договорите за настаняване Росица Павлова представлява управителя на дружеството, което предоставя социалната услуга. Пред камерата ни обаче тя отрече да развива дейност. Чрез наше подставено лице и скрита камера разбираме, че е действащ. Опитахме да разговаряме с нея и днес, но тя отказа да се покаже и говори с нас само през прозореца.

„9 човека били умрели за 9 месеца. Държавните домове и в хосписите по колко ги изкарват. Вие какво искате, всеки да е вечен? Те са с тежки заболявания. Не гледайте отвън, а вътре какво е. Няма да ви пусна вътре“, каза Росица Павлова.

Снимка: bTV


Докато разговаряхме, собственичката на имота извика полиция. Минути по-късно дойдоха и разследващи, но на проверка за самоличността на настанените болни и на разрешителните на фирмата за правото да ги обгрижва. Пред разследващите Росица призна, че в дома са настанени 10 души.

„Аз съм един работник в момента, така съм се писала. На каква заплата съм какво ви интересува“, отговори тя. 

Павлова обясни, че собственик на дружеството е синът ѝ, който е в чужбина, и когото Агенцията за качество на социалните услуги издирва от края на април за да му връчи акт за 7000 лева. От агенцията и днес не отговориха защо домът не е затворен.

"Не оставяйте вашите деца и близки в социални заведения, които нямат лиценз", призова днес социалният министър. И обясни, че по такива места държавата няма как да упражни контрол за качество на услугата.

"Агенцията не е допуснала нито един пропуск в своята дейност по този случай. Не е ли това институцията, която трябва да затвори т.нар социален дом? Това не е институцията, която има такива правомощия. Тази институция е направила проверка по сигнал, проверката е установила лошото качество на услугата, предприети са мерки да бъдат информирани МВР и общината, защото тази социална услуга не е лицензирана", Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

"Ако са без лиценз, това е криминален случай, трябва да се разследва от прокуратурата и лицата да бъдат съдени", каза академик Николай Денков.