Задължителната система за контрол на добива на дървесина в Сатовча на практика не работи, разкри разследването на bTV.

Вчера в „Тази сутрин” ви показахме как нарушенията на държавни служители се прикриват от ръководството им не за първи път.

Двама инженери от ловното стопанство „Дикчан” край Сатовча бяха наказани за това, че на 17 февруари узаконили вече хванати от техни колеги камиони с дървесина.

След случая прокуратурата разследва само единият от тях – инж. Явор Кальонев. За него вече има издадена заповед за уволнение. Кальонев не казва от кого е получил заповедите да узакони дървесината.

Другият участник – инж. Красимир Карасмилов пък е кум на директора на стопанството Пламен Поюков, както самият той заявява. Карасмилов остава на работа. Самият директор не подава сигнал за случая до по-висшите контролни органи, нито до прокуратурата.

Информацията до разследващите постъпва от природозащитници.

В хода на проверката на Регионалната дирекция по горите в склада на фирмата, за която горските узаконили дървесината, стана ясно, че в обновената миналата година система за контрол има редица пропуски.

Например, камерите, с които складовете бяха задължени да следят влизащите камиони, на практика не работят. Чрез тях с електронни билети и GPS на машините се отчита реалното движение, количество и вид на дървесината.

Камерата е поставена по такъв начин, че да няма видимост към влизащите камиони. Тънката подробност е, че ако камерата записва, но не е насочена, законът не предвижда санкция.

„Тази камера е задължителна по закон, тя видимо няма как да хване камионите, които влизат. Още повече, че беше поставена преди малко, след като се появихме ние”, поясни Александър Дунчев, експерт в програма „Гори” на WWF.

По думите му въведената система за контрол би трябвало да ограничи до минимум незаконния дърводобив, но въпреки мерките към този момент това не се случва.