На 21 декември преди една година загубихме едно от най-ярките имена на българската музикална сцена. На 45-годишна възраст Димо Стоянов от група P.I.F. почина след седмици в болница в битка с коронавируса. Уви, не успя да я спечели.

Първият сингъл от новия албум на групата - "OPUS 4", е и последният с участието на Димо Стоянов. Албумът "P.I.F. 6" е в памет на вокалиста - различен, емоционален, запомнящ се, недовършен, както го определят от групата.

Видеоклипът към песента събра популярни музиканти и артисти, сред които Любо Киров, Мариус Куркински, Мария Илиева, Графа, Миро, Михаела Филева, Койна Русева, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, Дичо и много други.

Обич за Димо и P.I.F.

„Небе море, море небе…“ – точно в 21 ч. на 23 декември миналата година стотици фенове озвучиха „цялото небе“ с една от най-докосващите песни на групата – „Невидимо дете“.

Членовете на бандата отправят призив и тази година на 23 декември, четвъртък – отново в 21 ч., да направим същото. Под звуците на „Невидимо дете“ и с аплодисменти да изпратим цялата си любов към небето за Димо.

Как започва всичко

Всичко започва от любителски събирания за импровизирани репетиции на група приятели от блока в мазето на Димо. Като озвучител, баща му успява да им помогне с нужното оборудване и техническа настройка. По-късно отива на прослушване за вокал на група „Тартор“, където много го харесват, но плана се проваля поради връщането на предишния вокал. Въпреки това Димо се присъединява към групата като технически отговорник.

Когато влиза в Химическия техникум, той решава да сформира банда. Успява да убеди тогавашната директорка да отпусне средства за финансиране на училищна музикална група и така си урежда нужните техника и място за репетиции. Същевременно, покрай Фестивалния комплекс във Варна, Димо се запознава и става част от местната рок и блус музикална общност.

Именно там се запознава с някои от хората, с които полагат основите на групата Resemblance, по-късно преименувана на P.I.F.

Димо Стоянов и Иван Велков създават през 1992 г. във Варна бандата Resemblence. В този период музиката им е на английски език и основните им изяви са в Унгария. От 1999 г. свирят в София под името P.I.F. (Patriots In Fashion), като към тях се присъединяват Емилиян Бонев, Желяз Желязов и Любомир Петков.

През 2000 г. издават дебютния си албум, който се радва на голяма популярност и съдържа някои от най-известните им песни – „Приказка“, „Колело“ и „Пътуване“. През 2006 г. се появява и албумът Passion In Fact.

Четвъртият им албум се казва „P.I.F.4“ и излиза през 2013 г. Обложката му е съставена от 1000 снимки на фенове. В този период към групата се присъединяват Юрий Божинов и Мартин Профиров. През 2015-а издават петия си албум „P.I.F.5“.

Няколко поколения израснаха с музиката на P.I.F. и невероятния глас на Димо Стоянов. Препълнени столични клубове, някои от които вече не съществуват... Задушевни акустични концерти и Димо с китара в ръка - които вече няма да има... 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!