Несигурен летен сезон и по-скъпа почивка на море с от 10 до 40 % очаква браншът. По-точни прогнози може да има при условие, че военните действия в Украйна скоро приключат и цената на тока у нас спре да расте.

"Изчакване" – с тази дума може да бъде определена ситуацията в туристическия сектор. Хотелиери и туроператори по Черноморието чакат затопляне на времето и намаляване цената на тока, както и успокояване на конфликта в Украйна, за да решат на какви цени и дали въобще ще посрещат туристи това лято.

Прогнозна цена в два произволно избрани хотела в Созопол показва, че ако миналата година за двойна стая в семеен хотел сме плащали 110 лева на вечер, това лято ще струва минимум 150 лв. В 4-звезден хотел се очаква увеличение от 160 на 200 лв. за нощувка.

След последната сметка за ток в един от хотелите в Созопол са спрели електричеството. 
 
"Декември 14 дни за 6 стаи сме заплатили 1450 лв. Януари работим 6 дни, отново за 6 стаи и сумата е 1850. Установих, че 39 лв. ще бъде на стая електроенергията само. С колко трябва да увеличим цената, за да покрием разходите?", коментира Мария Жекова, собственик на семеен хотел.

Мария Жекова ще изчака средата на април, за да реши дали отново да отвори. 

"Ако трябва да увеличаваме цената, трябва да отиде към 40 % увеличението“, добави Мария Жекова.

В Слънчев бряг изцяло са спрели резервациите. 

"От всички пазари. Ние се намираме в непосредствена близост до бойните действия и е съвсем нормално", каза Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

"Очаквам, че ще имаме поскъпване още и на нощувките, и на екскурзиите, и на транспортните услуги. Няма начин просто да не поскъпнат. Отделно, храните се вдигат", заяви туроператорът Евелина Пулева.

По Северното Черноморие записванията са намалели, но засега няма анулирани.

„Сериозен дял от туристите, които идват тук, са млада публика, а те са последните, които ги плашат разни екстремни ситуации, и за това аз съм донякъде оптимист в тази ситуация", каза Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.
 
На Север ще разчитат и на румънци. Минималното увеличение на цените ще е с 10 на сто. 

Увеличение се очаква и в Гърция. За седмица в Халкидики семейство с две деца в края на април ще плати средно само за спане между 100 и 300 евро и още толкова за храна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!