Неоосманизъм – така се нарича новата външна политика на Турция. Тя се базира на книгата „Стратегическа дълбочина”, чийто автор е настоящият външен министър на страната Ахмед Давутоглу. В основата й е залегнала тезата, че османските времена са били златни за Балканите и цивилизоват хората по тези земи. Тази линия на държавна политика обаче отдалечава Турция от демократичните устои на Кемал Ататюрк.

Такава теза изказаха пред bTV историкът акад. Георги Марков и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Становището им бе изразено по повод скандалното изказване на турския премиер Реджеп Ердоган за областта Тракия, която според турците включвала „и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево”.

„Това не е само предизборна изцепка. Това е съзнателна, дългосрочна стратегия”, коментира акад. Марков.

„Анкара трябва да контролира онези региони, които са били в Османската империя и които са с мюсюлманско население. Това е 10-годишна политика. Вижте и политиката в Близкия изток - скараха се с Израел, участват непряко във войната в Сирия. Ние не искаме да плашим и да казваме, че едва ли не Турция ще тръгне с танковете, но нека да не бъдем наивни. Добрите отношения са равноправни, а не както ги разбира Ердоган – като към бивши поданици на Османската империя”, заяви Каракачанов.

По думите му проблемът на България е, че няма ясна концепция за външната политика и националната сигурност. „Не политиците реагираха на това изказване, а медиите. Да не забравяме претенциите на Главното мюфтийство за 4 млн. декара земя и имоти – директно под влиянието на Анкара. Това не е случайно. Неслучайно ни пробутват и хиляди имигранти, които са мюсюлмани. Трябва да си даваме сметка за тези неща”, изтъкна още лидерът на ВМРО.

Противоположно мнение изрази Вели Караахмед – пострадал при боя при Софийската джамия. Той обясни, че е чел речта на Ердоган в оригинал и имал два независими превода. Затова бил сигурен, че никъде няма изказани претенция към България или Тракия.

„Той говори за мечтания път към евроинтеграция – че тя минава през съгласието на Гърция и България. Не са извадени правилно цитатите. Една част е изкарана от контекста – че и България и Турция имат общо минало. На някой явно е изгодно да се тълкува погрешно речта - на фона на ислямофобията у нас”, посочи Караахмед.