Патриаршеският избирателен църковен събор избра днес Неофит за глава на Българската православна църква. Русенският митрополит събра 90 гласа от възможни 138 след балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил, който бе подкрепен от 47 делегати. Има и 1 недействителна бюлетина.

На първия тур Гавриил получи 43 гласа, Галактион - 22, а Неофит - 72. За да бъде избран на първи тур патриарх на Българската православна църква са необходими 92 гласа „за”. Дядо Галактион не присъстваше на събора заради влошеното си здраве.

Светското име на Русенския митрополит Неофит е Симеон Димитров. Той е роден през 1945 г. в София и е най-възрастният от тримата кандидати за нов патриарх. Завършва Софийската духовна семинария и учи в Духовната академия "Свети Климент Охридски".

От 1971 до 1973 г. е на специализация в Московската духовна академия. Две години по-късно вече покойният патриарх Максим го подстригва за монах с името Неофит. По-късно става протосингел на Софийската Света митрополия.

В началото на 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия Синод. Председателства и синодалната просветна комисия. Митрополит Неофит беше един от малкото висши духовници, които дадоха публично обяснение за принадлежността си към Държавна сигурност.

За него е запазена преписка, според която Неофит с псевдоним "Симеонов" е бил вербуван, но не е доносничил. През 1990 г. е изключен от агентурния апарат, защото "силно религиозен, епископ Неофит се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за спазване на старите традиции в православната църква. Митрополит Неофит категорично е отказал да се среща и поддържа връзка с представители на тези органи."

Избирането му сред кандидатите за нов патриарх зарадва миряните от Русенска епархия. „Вярвам, че всеки, който стигне до деня на избора за български патриарх, ще прецени в себе си, ще разгледа този момент като много важен за живота на Българската православна църква и ще избере достойния със своите качества и със своята известност - благочестива и достойна, в обществото”, коментира тогава митрополит Неофит.

Досега двама русенски митрополити са били на крачка от патриаршеския престол - Григорий през 1877 г. и Михаил през 1945 г.

След завършека на патриаршеския избор днес, литията от сградата на Св. Синод се отправи към „Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в България.

В параклиса на Синодалната палата още в събота са поставени инсигниите (отличия - бел.ред.) на новия Български патриарх. Те бяха възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

Към края на интронизацията новият Български патриарх застана на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно възгласиха трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

В първото си обръщение към православните българският патриарх Неофит заяви, че се вдъхновява от светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало, патриарси, светци и изповедници, както и по-специално от покойния патриарх Максим.

„Тежък е кръстът, който Господ и Светата ни църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в Апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото "кога съм немощен, тогава съм силен". Възнасяме благодарствена молитва в днешния знаменателен ден, когато аз недостойният бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високо отговорното служение в БПЦ”, отбеляза дядо Неофит.

Реакции и коментари


„България след повече от 600 г. за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх”. Това съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е и председател на Централната комисия по организацията и провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор.

„Всички чувате камбанния звън, който възвестява, че имаме патриарх. Негово име е Неофит”, обяви той.

Шефът на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов определи избора на делегатите като "мъдър". "Много неща има, които да решава Синодът под негово ръководство. Той е добронамерен и разумно мислещ човек. Надявам се, че с такт и умение ще преодолее различията в Синода", добави той. 

След като патриарх Неофит бе официално интронизиран, последва поздравително слово от президента. Росен Плевнелиев определи неделния ден като „знаменателен”.

„Ваше Светейшество, засвидетелствам искрената си радост за избора ви - с респект към силата на патриаршеския жезъл, с надежда и очакване на духовните и политически водачи да работят за достоен живот и за добро. С божието благоволение избран, да пребъде новият ни патриарх”, призова държавният глава в „Александър Невски”.

Неочаквано приветствени думи към новия патриарх отправи и Николай Младенов. „Икономическата криза ни поставя в ситуация да се търси начин за преодоляването на трудностите. Българската православна църква ще заема важно място в процеса към укрепване на страната. Сърдечно желая крепко здраве, за да озарите вашата служба в интерес на българския народ”, каза министърът на външните работи в оставка.