Подалият оставка екоминистър Нено Димов ще отговаря за умишлена безстопанственост във връзка с водната криза в Перник. Той е бил уведомяван, че нивото на водата в язовир "Студена" намалява, но въпреки това е позволил използване на вода за промишлени цели в продължение на две години и така е оставил жителите на миньорския град без надеждно снабдяване. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Димов вчера беше арестуван в хода на акция в МОСВ и на територията на Перник. Днес арестът му беше удължен със 72 часа и утре ще се иска постоянно задържане под стража с мотива, че може да повлияе на събирането на доказателства и на останалите процесуално-следствени действия.

Според държавното обвинение Нено Димов многократно е бил информиран от ВиК-Перник за намаляващия обем на язовир „Студена“ от началото на 2018 г., но не е направил нищо за ограничаване на консумацията от страна на „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ - макар според Закона за водите да е задължен да защити интересите на гражданите. Имало е даже месеци, в които МОСВ е разрешавало повече индустриална консумация на вода, отколкото е била поискана.

Дружеството е уведомявало и други структури, сред които общината и областната управа, но те са препращали данните на компетентния орган - МОСВ.

Снимка: Ладислав Цветков

"За периода общо постъпилите (за индустриални цели) милиони куб. метра вода са 7,223 млн. Един кубик е хиляда литра, обръщам внимание. Щетата, която е причинена, е на стойност 11 867 389 лв (...) Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, към момента този ресурс щеше да има над 7 млн. кубични метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма воден режим в града - въпреки окаяното състояние на водопроводната мрежа в града", посочи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Снимка: Ладислав Цветков

Няма данни за незаконно използване на воден ресурс, като прокурорът отбеляза, че на територията на "Стомана индъстри" има и други предприятия, някои от които са купували вода от комбината. Разследва се дали в случая има корупционна практика и дали има облагодетелствани длъжностни лица, като се разпитват служители както на МОСВ, така и на предприятията.

Ще се разследва и високата аварийност на ВиК мрежата в Перник, като говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта, че при събиране на доказателства ще има и други обвиняеми.

"Ние, като прокурори и разследващи органи, не можем да закараме вода в Перник. Можем да изследваме дали деянието е престъпно, или не и да представим пред съд лицата, които считаме за виновни. Съдът ще каже виновни ли са, или са невинни. Обаче това няма да реши проблема на тези хора и това е най-голямата щета на това деяние - 97 000 души в близките пет месеца няма да имат питейна вода нормално. Биха могли да имат, ако министърът беше упражнил правомощията си. именно за това е безстопанственост - не е правил нищо и е бездействал през изключително продължителен период от време, след като е бил уведомяван по надлежния ред многократно", обясни прокурор Ангел Кънев.

Главният комисар на МВР Ивайло Иванов подчерта, че акцията вчера няма общо с проверките на площадки за отпадъци в страната по линия на вноса на боклуци от чужбина. По думите му двете проверки вървят паралелно, като при данни за престъпление ще бъде уведомена прокуратурата.

Прокурор Кънев отбеляза, че в дома на Димов и в кабинета му МОСВ са били открити и документи, свързани с концесионера на ски зоната в Банско – „Юлен“, включително и писмо от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. По думите му към момента не е ясно дали събраните по тази линия доказателства ще бъдат в основата на ново обвинение.

Нено Димов официално е станал арестант след 17 ч. вчера. При извеждането му от МОСВ той е бил свободен в придвижването си и във възможността да говори с медиите, подчерта Кънев. И допълни: "Не смятам, че ако някой заема висша държавна длъжност, получава индулгенция и възможност да не бъде задържан".