Състав на Специализирания наказателен съд измени мярката за неотклонение на обвиняемия Нено Димов от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“. Той може да излезе от ареста, когато изменението на мярката бъде потвърдено от апелативния съд следващата седмица.

По делото са представени и нови доказателства. Съдът ги оцени като пряко несъотносими към обвинението на обвиняемия Нено Димов, но отбеляза, че те са необходими с оглед разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

Според магистратите не е налице реална опасност от укриване предвид образованието и трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес.

Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението. 

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Нено Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!