Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че е разпоредил да бъде променено комплексното разрешително на Завода за преработка на отпадъци край село Шишманци, като ще му бъде забранено директно да депонира. 

Той каза още, че за неизпълнение на комплексното разрешително на завода ще бъде наложена и глоба, която по закон, може да бъде между 10 000 и 500 000 лева. Наказателното постановление ще е готово до две седмици. 

Заводът ще може да сепарира, да компостира и само остатъчните фракции, които не могат да минат през тези два процеса ще се депонират, каза министърът. 

Снимка: МОСВ

Също така ще бъде увеличено двойно количеството пръст необходимо за покриване. Разпоредена е и проверка дали РИОСВ-Пловдив си е свършила правилно работата и на завода ще се правят чести проверки, една от които винаги ще е преди летния сезон.

Жители на три села от община Раковски, както и хора от града, излязоха по-рано през деня на протест. Те блокираха за кратко пътя пред завода и отбивка за АМ "Тракия". Протестиращите настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.