Сериозно обмислям и считам, че е справедливо да дам възможност на всички практикуващи лекари във Военномедицинска академия да продължат да изпълняват задълженията си и в извънработно време. Това коментира министърът на отбраната Николай Ненчев на церемонията по случай 124-тата годишнина от създаването на ВМА, съобщава БГНЕС.

Той заяви, че лекарите от академията са най-големите специалисти, които могат да намерят много по-големи възможности, но са във ВМА, водени от морала и задължението си от медицинската професия. „Тук съм, за да ви благодаря и помоля за още малко търпение. Ще направим всички възможно, за да променим статута ви, така че да се чувствате по-добре”, обеща военният министър.

От своя страна министърът на здравеопазването Петър Москов изтъкна, че начинът, по който държавните пари се изразходват във ВМА е ясен и води до конкретен резултат, което не остава незабелязано от правителството.

Москов съобщи още, че от следващата година ВМА ще бъде част от методиката на Министерството на здравеопазването и на правителството за финансиране на спешните отделения и спешният прием на болницата ще стане част от общия проект на правителството за промяна на инфраструктурата на спешните приемни отделения.

Началникът на болницата генерал-майор Николай Петров се похвали, че е направил структурна реформа и е оптимизирал щата с 330 бройки, като разходите на ВМА са спаднали, но това не се е отразило на качеството.