Добър (4,13) е средната оценка, която зрелостниците са получили на задължителната матура по български език и литература. На матурата по избор средната оценка също е Добър (4,38), отчитат от от Министерството на образованието и науката.

Над 48 000 зрелостници се явиха на изпита по български език и литература, а на зрелостния изпит по избор - те са били около 42 000.

Немската езикова гимназия в столицата е отличникът тази година на матурата по български език и литература. Зрелостниците там са получили средна оценка Отличен (5,66).

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните.

Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език.

Нараснал е броят на отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11 149 младежи, а през 2016 г. техният брой е бил 9716.

Снимка: МОН

Почти двойно е намалял броят на младежите с две слаби оценки – от 2325 през 2016 г. той е паднал на 1228. Наполовина са паднали и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190.  Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882.

По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия.

Разделянето на модули не е оказало влияние върху резултатите, сочи анализът на МОН. След по-задълбочени анализи по региони ще се обмисли оптимизацията на времето за решаване на отделните модули, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали.

Най-добре по български език и литература са се представили учениците от 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Техният среден успех е Отличен (5,66).

Следват 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ със среден успех Отличен (5,59).

В челната десетка по успех, освен столични училища, има и две гимназии от Пловдив, както и Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ от Ловеч, която се появява за първи път в топ 10.

Алек Младенов е възпитаник на Немската гимназия и също може да се похвали с отлични оценки. „Очаквах високи резултати, защото се готвих доста време за матурите. По немски език – 5,80, и по български имам 5,90, от които съм адски доволен. Ще ми помогнат за кандидатстването ми в чужбина”, обяснява той. 

Снимка: МОН

Най-висок успех от втората матура са постигнали възпитаниците на Американския колеж в София – Отличен (5,84). Следват Първа английска езикова гимназия с резултат Отличен (5,83) и ЧГХЕП „Д-р Васил Златарски“ с Отличен (5,74). 

Според скалата, по която точките се приравняват в оценки, Среден (3.00) се поставя при 23 точки. Пълната отлична оценка, както и преди, е от 95 до 100 точки. 

Едва 18 зрелостници са получили максималния брой срещу 131 миналата година.

Един е абитуриентът, който е събрал 100 точки и по двата предмета. 0 точки са получили 15 зрелостници, а през 2016 г. с такъв резултат са били 59 души. Няма ученик с 0 точки и на двата изпита.

Отличен (6) и на двата изпита са получили 66 абитуриенти в цялата страна. Станислава Иванова от Втора английска гимназия в София е сред тях. Явила се и на двата изпита, втория от които е по английски език.„Когато видях оценките, бях много щастлива и не очаквах такива резултати наистина. Много, много се зарадвах”, признава Станислава пред bTV.