При тези доказателства и при този закон максимумът, който шведът Ралф Сундберг, ритнал в главата камериерка, можеше да получи, беше 5000 лв. глоба. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV  Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България.

Шведският турист си тръгна от България само с глоба от 4500 лева.

Куцкова подчерта, че съдията е ограничен в рамките на закона и няма право на емоции.

 „Съдията няма право да правораздава на база личната си емоция и усещане, той е строго ограничен в една папка, в която са конкретните доказателства и законът”, изтъкна тя.

„Може ли някой да очаква, след като не е предвидено в закона, да се даде повече”, попита Куцкова.

По думите й неслучайно, включително и главният прокурор, който е бивш съдия, е казал, че е по-добре да се помисли за промяна в законодателството.

От човешка гледна точка случаят е много неприятен, но да се прехвърля отговорността върху съда е абсолютно недопустимо, отбеляза още Куцкова.

Тя определи изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи по случая като очевиден пиар. От Съюза на съдиите реагираха и поискаха извинение от Нинова.

„Реакцията не беше в защита на присъдата, а срещу това, че един политик си позволява по този начин да коментира един съдебен акт”, посочи Куцкова.

По думите й трайната тенденция всеки да си измива ръцете със съдиите е крайно нездравословна.