Десетки нарушения са открити при търговията и качеството на течните горива. Проверките на Държавната агенция за технически надзор са разпоредени от Върховната административна прокуратура.

Проверени са 239 големи и малки бензиностанции в страната, 1 рафинерия и  3 данъчни склада. Близо 40 хиляди некачествен дизел е изтеглен от пазара. Некоректните търговците нарушители не са конкретизирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Осем бензиностанции ще бъдат глобени за некачествени горива на обща стойност 80 хиляди лева. Търговците на горива недоволстват.

"10 000 лева е страшно висока глоба за отклонение от 1% на биокомпонент или за паднала пламна температура при дизеловото гориво, което не влияе нито на качеството на горивото, нито на екологията, нито ще нанесе някакви поражения на двигателя, който ползва", смята Симо Симов, зам.-председател на Асоциацията на търговците на горива. 

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорите са категорични, че лошото качество ги ощетява по две линии - изминават по-малко километри на пътя и скъпи ремонти на дефектиралите двигатели. 

От асоциацията на потребителите настояват за независими тестове. А търговците на горива искат корекция на наредбата за контрол на течните горива и по-ниски глоби. 

Държавната агенция и прокуратурата продължават проверките срещу некоректните търговци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!