Масови проверки в заведенията за обществено хранене в страната за изправни газови уреди. Само днес в Пловдив бяха проверени 24 закусвални, в 15 от тях са открити нередности.
Собствениците на заведения за хранене под тепетата масово не спазват правилата за използване и съхранение на газовите уреди. Нещо повече – част от тях дори не знаят как да използват уредите безопасно и така излагат клиентите на риск.
Още в началото на проверката инспекторите се натъкват на груби нарушения. Гриловете, на които се пекат пилетата в едно заведение са без задължителен стикер за преминат технически преглед. Дюнерът, който работи на газ, също не разполага с документ, че е изправен.
„Този уред не е проверен, не му е извършен преглед и никой не може да гарантира за неговата безопасност, дали няма пропуски на газ, дали няма проблем в устройството”, обяснява началникът на инспекция Държавен технически надзор за Южна България Димитър Михайлов.
Управителят на обекта казва, че стикерите се пазят в офиса. Това ще бъде проверено.
Недопустими нарушения и във втория проверен обект. Там газовите бутилки се съхраняват на стълбището, което е абсолютно забранено. Петте котлона в кухнята работят на газ и само работниците знаят дали са безопасни, тъй като липсва стикер за проверка.
Има и заведения, в които не икономията на ток, а безопасността на клиентите е на първо място. На едно място картофите даже се пържат в електрически фритюрници, които са по-безопасни.
По време на проверката инспекторите дават и съвети: газовите бутилки ,които не се използват, да се съхраняват на безопасно и проветриво място. В помещение, където температурата надхвърля 40 градуса е недопустимо да се работи с газови бутилки.
На нарушителите са дадени предписания да отстранят нередностите, в противен случай заведенията им ще бъдат затворени.
Налагат се и глоби, които обаче често са колкото дневния оборот на добре посещавано заведение – от 100 до 2 000 лева.