Протест на пътни строители се провежда в цялата страна. Демонстрации на недоволство и блокади на основни пътища, планински проходи и важни трафик артерии.

Кулминацията на протеста е пред парламента, където се събраха много служители на пътни фирми. Причината за недоволството са неизплатени пари за извършени ремонти.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече два часа една от основните пътни артерии в столицата – бул. „Цар Освободител“, е блокирана. Към 12 ч. на площада пристигна и тежка строителна техника.

В София протестиращите се събраха в 9 ч. пред Народното събрание, а в 10 ч. се отправиха на шествие към Министерски съвет, където призоваха премиера Кирил Петков да забърза процедурата по изплащане. По пътя преминаха покрай Министерство на финансите и замеряха сградата със стотинки.

Снимка: btvnovinite.bg

Строителите са категорични, че протестът им ще продължи, докато не бъдат изплатени парите им и не бъдат подновени пътните ремонти.

Пътните строители от „Автомагистрали Черно море" - Шумен блокираха две от основните пътни артерии в Източна България - Ришки и Айтоски проходи в знак на протест заради неразплатени над 27 млн. лева за ремонт на участък от магистрала "Тракия".

Блокиран е и пътят от Пазарджик за магистрала "Тракия". Тежкотоварни камиони блокираха подстъпа към магистралата, а десетки работници на фирма "Европейски пътища" са на място и протестират с плакати.

Компанията има множество ремонтирани, но неразплатени пътни отсечки в района на Пловдив. На място има струпване на полиция, а движението се отбива през село Сарая.

В Хасково пътните фирми изкараха машините. Протестното шествие не затвори пътя Хасково - Димитровград, но затрудни движението, а изходите за магистрала „Марица“ при пътен възел Димитровград на няколко пъти бяха блокирани. В протеста се включиха и работници, които трети месец са без заплати. Фирмата им чака 40 милиона от държавата, за завършени ремонти. 

Във Варна стотици работници на пътни фирми с тежка техника блокираха изхода на града към магистрала „Хемус“. Движението в района беше преустановено и в двете посоки за половин час. Служителите на пътно-строителните фирми в морската столица обявиха, че не са получавали заплати от началото на годината. От ръководството на компаниите настояха да им бъде изплатено за всички проекти, които вече са реализирани. Само една от фирмите има да получава 20 млн. лева.

Протест на пътни фирми блокира отсечка от пътя Ямбол-Сливен, близо до изхода на АМ „Тракия". Според ръководството на една от големите пътни фирми държавата им дължи близо 60 милиона за 20 обекта, които вече са завършени.

В Бургас строителни работници блокираха за кратко подхода към магистрала „Тракия“, но образуваха километрични колони. Фирмите в района имат да получават над 40 милиона лева за изработени през миналата година пътни обекти от републиканската мрежа.

От фирмата, която поддържа републиканските пътища в Стара Загора, също подкрепиха националния протест. Те очакват от държавата разплащане за зимното почистване включително на прохода Шипка и на републиката, и на текущи ремонти.

В протеста на „Дунав мост“ в Русе се включи председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„Ще продължим да го правим, докато не намерят две писти – бърза и по-дълга за тези, които ще проверяват още не знам колко пъти - да се прави една комисия, пък втора комисия, антикорупционна да гледат, без да имат никакъв хабер от това, което ще гледат, това е абсурдно“, каза Димитров.

Лидерът на КНСБ  поиска от правителството да не се проверяват пак вече проверени фирми, а да им се плати.