И днес недоволство в аграрния сектор. Въпреки обявения вчера консенсус между големите фермерски организации и кабинета, на места днес отново излизат на протест. Блокиран беше граничният пункт с Гърция „Илинден – Ексохи“. Земеделци заявиха, че остават недоволни от постигнатите договорки с властта.

Вчера премиерът, земеделският министър, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара обявиха, че са пред споразумение, а протестите спират.

Земеделците протестираха няколко дни, включително и с пътни блокади, с редица искания, които да ги компенсират за загубите от вноса на украинска продукция. Някои от организациите, които вчера бяха на среща с властта, обаче обявиха - протестите продължават от понеделник - в Перник, Кюстендил, Сливница и на други места в страната, като не е изключено да тръгнат и към София.

По-малки структури като Националната асоциация на картофопроизводителите замразиха членството си в Българската аграрна камара и обявиха протест още днес.

Големите организации очакват да видят договорката с властта "черно на бяло".

От Сдружение „Обединени земеделски производители“ вчера са били на срещата с премиера. Те са поискали незабавно изплащане на субсидиите за планински и полупланински райони, планирано за края на март.

„Нашите искания не се разгледаха, имахме среща с министър Вътев, но не стигнахме до нищо конкретно. Затова продължаваме с протестите в понеделник и ще искаме срещи и да се работи по нашите искания. Представете си на 20 март вие да си вземете декемврийската заплaта. Как ще живеете?“, каза Венцислав Митков от сдружение „Обединени земеделски производители“.

Организации в конкретни сектори в земеделието също заявиха несъгласие с договорката с властта: „Националната асоциация на картофопроизводителите никога не е участвала и няма да участва в уговорени мачове. Не подкрепяме взетото решение за подписване на меморандум с договорените днес текстове между правителството и Българската аграрна камара.“

„Ние сами си се натискаме в казана. Така че няма да ме изненада, жалко е, но това е път, който ние трябва да извървим, защото без закон за браншовите организации да има дефиниция що е то браншова организация“, заяви Симеон Караколев, Българска аграрна камара.

Недоволните днес блокираха пътя за Гърция при граничен пункт Илинден.