Недоволство сред пожарникари и полицаи. Причината - ще получат карти за фитнес, вместо увеличение на заплатите.

Това предвижда проектобюджетът за работещите в МВР. Затова синдикатите заплашват с протест.

Вече 28 години Станимир се бори с огъня. Освен при големия пожар, бушувал 4 дни в склад в квартал „Дружба“, е спасявал болници, домове и газохранилища.  

Според него е несправедливо вместо увеличение на заплатите, той и колегите му да получат карти за фитнес. Особено след като всеки месец са длъжни да провеждат учения, свързани с физическа подготовка. 

„Ще бъдат нераздадени или неусвоени или раздадени и няма да се ползват. В малки населени места човекът просто ще си има 1 карта за фитнес в джоба“, смята той.

Не се чувства и достатъчно добре предпазен.

„В моята смяна от 12 човека, 4-ма сме със защитни облекла в срок на годност. Останалите са с изтекъл срок. Купуваме си сами ръкавиците – такива за заварчици, защото не можем да си позволим пожарникарски“, казва още Станимир.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон – от  финансовото министерство обясниха, че в новия проектобюджет са увеличени средствата за облекла на служителите и от 400 - ще бъдат 800 лева на човек.

А колкото до увеличението на заплатите, от Министерството на финансите посочват: „Определянето на размера на заплатите на служители и евентуалното им увеличаване е изцяло от компетентността на Министерството на вътрешните работи, съобразно бюджета на ведомството“.

Снимка: btvnovinite.bg

Потърсихме и вътрешното министерство. От там засега се въздържат от коментар. А от националния синдикат „Огнеборец“ са категорични, че ако исканията им не бъдат уважени, са готови да излязат на протест.