Министерството на здравеопазването обмисля по-ранна отмяна на забраната за износ на някои лекарства. Пациенти и фармацевти обаче казват, че недостиг продължава да има и в момента.

От пет години Михаил е с диабет тип 1. Животът му зависи от инсулина. Но не винаги е наличен в аптеките.

„Той се разменя в групите за децата с диабет, за възрастни с диабет. Постоянно всекидневно има съобщения „Инсулинът ми свърши, може ли някой да ми прати?“, споделя Славка Петрова, майка на Михаил.

Жената настоява за повече контрол при отпускането на медикамента, защото спирането на износа, според нея не е решение.

„На 1 януари целият инсулин, който е бил задържан тези два месеца, съвсем спокойно може да тръгне там, където и сега отива“, категорична е Славка Петрова.

Според Министерство на здравеопазването сигналите за недостиг на медикаменти намаляват. Проверка на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ) в складовете показва, че са налични над 270 000 опаковки инсулин.

„За два месеца напред в складовете инсулин за българските пациенти има. Ако две седмици ние нямаме сигнали за липсващи инсулини и антидиабетни лекарства, заповедта ще бъде отменена“, категоричен е зам.-здравният министър Илко Гетов.

Но в аптеките невинаги успяват да заредят лекарства – липсват някои медикаменти за епилепсия, капки за очи, както и препарати за трансплантирани пациенти.

„Аз тази седмица бях потърпевш – не успях да заредя един от най-дефицитните лекарства и дори ми се наложи да връщам хора“, твърди фармацевтът Стефан Минков.

Фармацевтите смятат, че пациентите трябва да могат да заявяват нужните лекарства в аптеките, а дистрибуторите да са длъжни да им ги осигурят.

„Те си имат някакви база данни, че са осигурени някакви количества за пазара – нека това да бъде претворено реално, а не едно да се говори, а дефицитът да е налице“, категоричен е Стефан Минков.

Според системата, която следи за недостиг на лекарства в момента на пазара дефицит има при 49 медикамента.

По темата работиха Кристина Налбантова и Антония Яворова.