Неадекватното състояние на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг „Вера Су“ край българските брегове на Черно море в близост до Крапец, "те не са гледали там, където е трябвало", заяви шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов на брифинг за инцидента.

По думите му курсът на кораба не е бил променен в продължение на два часа, въпреки че е било видно че се движи в грешна посока към брега, а дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции – не е известно.

По-рано през деня от Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента, който е станал тази нощ.

Екипажът на кораба се състои от девет души, всички те са турски граждани. Сред тях няма пострадали при сблъсъка. Плавателният съд също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна.

На кораба има 20 тона гориво, но засега не е установено изтичане или опасност от такова. Според Румен Николов товарът от тор урея също не представлява риск за околната страна.

Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от тяхната намеса.

„При нарушаване на корпуса може да бъде причинен някакъв разлив на вещества, които са отровни. Слава богу не се забелязва, водата е кристална. Щеше да се види веднага, ако има някакво изтичане. Засега се надявам, че няма да има такова, тъй като дават влошаване на времето и това ще затрудни работата на спасителите“, казва директор на музея в Каварна Пенко Георгиев.

Преди да започне операция по изтеглянето на кораба ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група, тъй като носът му е заседнал в скалите и може да има поражения или такива да възникнат при опит за неговото изтегляне без обследване на кила. Тя трябва да бъде избрана и наето от собственика на кораба. Най

Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията, категоричен е Николов.