Задушливата миризма в София е усетена в няколко квартала. Причината за нея е разливане на веществото меркаптан. Според здравната инспекция то не е токсично, но силната му миризма може да доведе до замайване и дискомфорт. 

В 28-о училише в "Красна поляна" вземат решение за прекраятяване на часовете.

"На много от колегите и учениците им стана лошо, даже две деца повърнаха и аз разпоредих да се преустанови учебният процес, защото не можехме да дишаме. От 12 до 3 часа положението беше неудържимо, не разрешавахме на никого да излиза навън, затворихме цялото училище. Обадихме се на 112 какво да правим, те казаха че не знаят“, коментира Станимира Стоева, директор на "28.Средно училище "Алеко Константинов".

Снимка: Симона Горчева

Веществото меркаптан може да бъде опасно за хората с хронични заболявания, казват експерти. 

"То е с остра миризма. Опасно за хора с хронични белодробни заболявания, може да провокира пристъпи на тяхното заболяване, задух и кашлица", коментира пулмологът д-р Петър Чипев.

Основно трябва да се ограничават зоните, от които се отделят въпросните химикали.

Той очаква миризмата да остане поне още няколко дни.

На мястото на изтичането на газ пристигат екипи на полиция, пожарна, Аварийното звено на Столичната община, както и Регионалната здравна инспекция.

“Първо да успокоим гражданите, че няма опасност за живота и здравето на хората, тъй като на този пункт за предаване на вторични суровини е открито вещество, което се слага и се използва за проверка на цистерни по бензиностанции, така че той е безвреден, но миризмата е наистина ужасна“, коментира Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Снимка: Симона Горчева

По разпореждане на кмета е изпратена и мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха.

Снимка: БГНЕС

Очаква миризмата да остане поне още няколко дни.

„Самите контейнери ще бъдат стречовани и транспортирани до площадка за опасни отпадъци”, посочва Красимир Димитров.

Снимка: БГНЕС

На цеха ще бъде съставен акт, но оттам не коментираха инцидента.