Не една, а шест двойки са вдигнали сватба в античната „Вила Армира“ за последните две години. Това каза за bTV заместник-кметът на община Ивайловград след скандалния случай, в който сватбари са се разхождали с токчета върху римските мозайки, датиращи от 1 век.

Четири дни след скандала община Ивайловград си е назначила самопроверка.

„Тази година мисля, че имаме максисмум 2 сватби, с тази въпросната, която нашумя, а за миналата година по груба статистика, пак казвам, мисля, че около 4“, каза Светла Моллова, зам.-кмет на община Ивайловград.

Днес общинският кмет изрично забрани сватбите в "Армира". И каза, че не са разрешавани от Общинския съвет.

„Няма такова решение, което да казва, че точно за „Вила Армира“. Решенето на общински съвет е от август, 2017, и става въпрос за определянето на местните такси, че има възможност извън кметството да се сключва граждански брак на цена от 50 лева“, заяви Калин Митрев, предс. на Общински съвет – Ивайловград.

„Вила Армира“ е построена през 1 век след Христа и е единствената древноримска вила в България и е открита преди малко повече от половин век. 

Покойният Кирил Христозков разказа във филм на bTV, че след 90-та година вилата е обирана нощем, а стълбовете с главите на Хермес - Херми, са стигали по нелегални канали до Мюнхен и Съединените щати.

„Откраднатите предмети ги складират в депо, където с флекс режат главата на една от Хермите. Два от тях попадат на аукцион на „Сотбис“. Аз имах възможността да се добера до аукционите. Касае се за една Херма, която беше предложена нa аукцион на „Сотбис“ за 50 хиляди долара първоначална цена“,  казва Кирил Христозков през 2010 г.

Доста от откраднатите през 90-те години елементи са върнати у нас. А проверките за сватбите са назначили и други институции.