Никой не поема отговорност за трагедията с падналия асансьор, който уби жена и изпрати друга в болница.

Състоянието пострадалата се запазва стабилно, съобщиха за bTV от университетската болница „Св. Анна", където е настанена за лечение. Жената претърпя две спешни животоспасяващи операции, а за утре са насрочени още две - на гръбначния стълб и краката.

Нито фирмата за надзор, нито фирмата, извършила ремонта на асансьора, смятат, че носят отговорност за фаталния инцидент. Опасните съоръжения като асансьора-убиец в блока на „Цариградско шосе” са 90 000. Управителят на фирмата за технически надзор, който беше посочен като отговорен за случилото се, проговори пред bTV.

В офиса на „Лифтконтрол” - фирмата за технически надзор на асансьора, показаха акта от техническата проверка на асансьора през 2010 г. и 2012 г. Според надзорника, асансьорът конструктивно е бил произведен да работи на две въжета, а не с четири.

„За мен е загадка защо е паднал асансьорът. Ние не сме поканени на огледа, за да видим какво е станало. Аз научавам от медиите. Наш човек не е присъствал на огледа”, обясни управителят на „НБ Лифтконтрол" инж. Максим Димитров.

„Адски ми е неприятно за тази жена и другата, която е пострадала. Преди две години промениха наредбата за проверка не на една година, а на три години. Можеше да бъде направена проверката по-рано, защото въжетата не се късат толкова бързо. В случая за мен е необяснимо как се късат две въжета едновременно и асансьорът пада като круша. Отгоре има предпазни устройства, които би трябвало да го блокират”, допълни Димитров.

От фирмата показаха къде пазят архивите за 12 000 асансьора. Оттам обясниха, че трябва да ги проверяват през три години, което, разделено на инспекторите, означава по четири асансьора на ден.

Спас Младенов е инспекторът, удостоверил изправността на асансьора-убиец за последно. „Нямам идея, аз трябва да го видя да мога да кажа. Това, което е станало и са се скъсали въжетата, за мен е необяснивмо. Не може да се късат така въжета. Просто не знам”, коментира инспекторът на „НБ Лифтконтрол".

Съседите на загиналата Цветелина прекараха безсънна нощ. Касиерката на входа Сталинка Стоева показа фактурите за изплатения ремонт на фирма „Софлифт”, която е подменила въжетата и мотора на съоръжението. „Сергей слагаше асансьорите, всичко знае председателят”, посочи тя.

Управителят на фирмата, направила ремонта - Сергей Цветков, обясни, че асансьорът е минал две ревизи и ако има нещо нередно, то ще проличи за две години. Той отказа да застане пред камерата. Блокировките не били сменяни от неговата фирма.

След трагедията започна извънредна проверка за безопасност на асансьорите в цялата страна. За един ден са проверени над 1700 асансьора, като всеки десети от тях се е оказал неизправни. У нас има между 250 и 300 хиляди асансьора, което означава, че се возим и ползваме поне 25 000 опасни съоръжения. Агенцията по метрология е залята със сигнали и молби да бъдат проверени потенциално опасни асансьори.

Днес бяха оповестени и резултатите от техническата експертиза на подемника за инвалиди, който пропадна заедно с 50-годишна жена и внучето й в Бургас през юни. Неправилна експлоатация е довела до повредата в подемника, е мнението на специалистите. Установено е още, че вратата многократно се е разваляла и често са викани техници. До края на месеца ще е ясно дали повредата е била прикривана или става въпрос за нещастно стечение на обстоятелствата, обясниха от прокуратурата.