По-рано днес пред енергийната комисия министърът в оставка каза, че не е ясно колко точно ще бъде запълнено газовото хранилище в Чирен преди началото на отоплителен сезон.

Количествата за юли са осигурени, но за август ще бъдат направени търгове. В същото време „Булгаргаз“ е заявил ново увеличение на цената на синьото гориво за този месец - с нови 32 процента.

В момента хранилището е пълно на 35%. Дали е реално то да стигне 80 на сто от капацитета си преди новия сезон, както настоява Европейската комисия, Александър Николов коментира така: 

„Реално е, ако се приеме единствено и само, че „Газпром“ ще се държи търговски по нормален и лоялен начин, това през последните няколко месеца с намалените количества към други държави, с прекратяването на други договори, сами можете да си направите изводите доколко е предвидимо или не е“.

„На база сключени договори с наши клиенти края на октомври хранилището трябва да е пълно на 78-79% от техническия му капацитет, песимистичният вариант е Чирен да е пълен на 60%“, коментира Владимир Малинов изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.