Над 4000 тона скална маса се е сринала върху пътя в Искърското дефиле край Елисейна вчера вечерта, тепърва има много работа по обезопасяването на срутището и не може да се говори за срок, в който движението ще бъде възстановено. Това стана ясно от брифинг на място с участието на началника на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

„Екипите са на терен, има 8 специализирани  машини, които започнаха да разчистват по-малките скални късове. Щаб от геолози и алпинисти огледа района и започва неговото обрушване (…) След обрушването започва укрепването. Към момента не мога да се ангажирам със срок. Най-важното е да запазим живота на хората – както на работещите, така и на пътуващите“, подчерта Терзийски.

Геологът Кирил Викторов посочи, че става дума за много тежък район: „Намира се в разлом, зоните и скалите са силно изветрели“. По думите му вече са забелязани и скали, които могат да паднат всеки момент и затова ще бъдат обрушени. Няма да има взривни дейности – „добри вибрациите от тежкотоварните автомобили и влака в момента влияят на процесите“, заяви Терзийски.

И той, и Викторов бяха категорични, че мрежите не е имало как да спрат скалното свличане, но поне са забавили скоростта му и така са спасили жп линията.

Снимка: bTV

Шефът на АПИ призна, че с повишението на температурите през следващата седмица се очакват нови срутища по републиканските пътища.

Снимка: bTV

„Сигурно ще се появят въпроси защо не сме го предвидили. Напротив – ние започнахме поетапно възлагане на укрепване на скатовете. Има готови проекти в Софийска област и предвиждахме да продължим с област Враца, но метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната“, заяви той.