НДК вече е на подчинение на министъра на културата – Боил Банов в момента, реши кабинетът днес. Досега дворецът беше към министъра по председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Предложението за смяна на принципала на двореца направи премиерът Бойко Борисов. Той се намеси в скандала около освобождаването на Мирослав Боршош като директор на НДК.

Боршош беше уволнен от Павлова във вторник заради съмнения при управлението на финансите на двореца. Премиерът обаче нареди вчера той да се върне на поста си.

От прокуратурата пък съобщиха днес, че на 8 юни е образувано досъдебно производство за изразходване на бюджетни средства не по предназначение от ръководството на НДК. То е образувано по сигнал от ДАНС от 21 февруари до главния прокурор Сотир Цацаров за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерския съвет на НДК.

Междувременно назначеният на мястото на Боршош за директор на НДК Борислав Велков пусна пост в профила си във „Фейсбук”, в който обвини възстановения шеф на двореца в далавери.

В пространно изявление в социалната мрежа Велков, който е син на депутата от гражданската квота на БСП Славчо Велков, твърди, че НДК е фалирало дружество, а загубите му за три години са 21 млн. лева. Според него действат „моделите Боршош”, които се превръщат в тенденция – взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с културата и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании.