Назначенията в сферите „правосъдие” и „сигурност” и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, съобщи БНР.

Част от другите засегнати въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия не дадоха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от експертите от страните-членки в рамките на работната група.

В изявление говорителят на Комисията Марк Грей подчерта, че това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. „Това е не мини-доклад или междинен доклад. Процедурата не включваше разпространяване на някакви документи, и направената от Комисията устна презентация не съдържаше никакви политически оценки или препоръки", добави той.

За България комисията представи на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно - за нейната независимост и отчетност.

Заседанието днес беше техническо и мина при закрити врата в устна форма и без политически заключения. Миналото лято Комисията рещи да даде на България година и половина, за да работи по препоръките от последния доклад.