Румен Радев изрази съболезнования на държавните глави на Белгия и Германия по повод жертвите при опустошителните наводнения в двете страни.

В писмата си до Радев изразява надежда за скорошно възстановяване на пострадалите и за бързо преодоляване на тежките материални щети, причинени от природното бедствие.

Най-малко 80 са вече загиналите, а стотици все още се издирват след наводненията в Западна Германия. В Белгия загубилите живота си станаха 11 души.

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати. Село с население от 700 души е почти напълно унищожено. 15 000 полицаи, войници и аварийни екипи провеждат издирвателни операции. Мобилните мрежи не работят, което прави невъзможно свързването с много хора. В района на белгийския град Лиеж наводнението нанесе сериозни щети и наложи евакуация.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при тежките наводнения, съобщават от българското МВнР. Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн е в контакт с местните компетентни власти и е готово да окаже съдействие при необходимост.

Сигнали за издирване на български граждани могат да бъдат подавани на дежурния телефон на Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн: + 49 176 624 58 962.