Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащи язовири. Безсънна нощ очаква много от жителите в района. Най-проблемен е язовир „Рогозен 1”, който е с частично разрушен преливник.

От вчера там са съсредоточени екипи на пожарната от четири области. Повишено е вниманието и към язовир "Бързина".

Река Скът наводни дворове и мазета в село Крушовица, община Мизия. От общината съобщиха, че няма пряка опасност за живота и имуществото на населението.

Вместо на площада, жителите на селото се събират на моста над река Скът.

До 1 ч. след полунощ Косто е стоял на пост. Къщата му е на първа линия до реката и се наводнява почти всяка година. В края на зимата със съпругата му са в бойна готовност – с приготвен багаж за спешна евакуация.

Водата вероятно идва от изпускането на язовир „Рогозен” и още няколко водоема в района.

Според кмета на селото дигата не е достатъчно надеждна.

В село Бързина част от евакуираните се прибраха по домовете си, но тревогата остава.

Екипите на пожарната от Враца, Монтана, Плевен и София отводняват с помпи язовир „Рогозен 1” през стената. Работи се в тежки условия, а ако техниката аварира, се налага да бъде теглена с трактор.

„Спрямо вчера преливането е по-малко, в момента преливат около 6,5 кубика, вчера бяха около 8-9 кубика, реката може да поеме 10 кубика без проблеми за населението”, обясни Емил Димитров, гл. инспектор "Надзор на язовирните стени и съоръжения".

„Бедственото положение ще остане, докато сме сигурни, че притокът на язовира е спрял”, съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

В момента в язовира постъпва толкова вода, колкото се изпуска и продължава да руши стените на преливника.

От община Хайредин не планират евакуация на населението тази нощ, но имат готовност, ако това се наложи. Дават и нощни дежурства.

През почивните дни не се чакат валежи, но ще е все по-топло и снеготопенето ще продължи. През новата седмица се очаква нова валежна обстановка.

Ще завали първо в Западна България, а във вторник валежи ще обхванат цялата страна.