Задръствания и километрични колони от автомобили на българо-сръбската граница. От 3 дни колоната е близо 7 км от сръбската страна на границата. 

Причина за километричните опашки и задръствания са хилядите хора, които се прибират от Западна Европа за лятната си почивка. 90 процента от тях са гастербайтери. Българските власти работят на пълен капацитет, за разлика от сръбските си колеги.

Българско семейство с две деца е чакало 8 часа на сръбската граница, преди да се прибере в България.

Семейството на Янита Йорданова, което се прибира от Великобритания в България, е чакало близо 8 часа, за да влезе в страната ни през Сърбия.
 
"Пътувахме вчера, тръгнахме от Белград. Между 10 ч. и 11 ч. се оказахме в тапа на границата, която започна доста преди границата край Белград, преди едно малко тунелче, което пропускаше колите чрез светофар. Там чакахме около час и бяхме доста обнадеждени, че след това трафикът ще премине доста бързо. Оказа се обаче, че преминахме успешно българската граница в 20 ч.", разказа Янита Йорданова.

Семейството е пътувало с две малки деца, за които чакането е било истинско изпитание.

„Трудно беше да обясним на децата, че трябва да имат търпение, а да не говорим за бебе, което има нужди. 8 часа на едно място бяха кошмарни. Никакво обяснение нямаше, никакво присъствие на служби от сръбската страна, там беше задръстването“, допълни Янита.

В километрична колона и днес са стотици автомобили. Причината за интензивния трафик на границата със Сърбия са гастарбайтерите, които се прибират от Западна Европа и преминават през България по пътя си към Турция.

Мерве е една от хилядите прибиращи се у дома. Разказва ми, че днес е чакала само 2 часа на границата.

„Пътуваме към Кападокия да се видим със семействата си. Миналата година чаках 6 часа, сега е по-добре. Чакахме само 2“, каза Мерве.

Трафикът остава натоварен и на „Капитан Андреево“, съобщават от гранична полиция.

А след кошмарното пътуване, Янита е категорична - повече няма да пътува през тази граница.