Натиск, депутатски протекции, открадната подписка, наказателни разследвания, назначения с връзки – така описа ситуацията в Козлодуй Цецо Благоев. Той е полицаят, който през лятото разпространи клипа, довел до уволнението на шефа на „Физическа защита“ в АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов.

Във видеото се вижда как Караджов заплашва полицаи с уволнение. Първоначално той получи наказание забележка. По случая обаче се намеси и премиерът Бойко Борисов, който поиска отстраняването му. Последва уволнение, обжалване и решение на съда да възстанови Караджов на работа с обезщетение от почти 16 хил. лева. Реакцията на Борисов беше, че не може да коментира решение на съда, това трябва да направи ВСС. Междувременно Благоев пък беше уволнен дисциплинарно.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV той заяви, че не познава Пешко Караджов лично. Клипът не е заснет от него, а от колега полицай, който „знаел нрава на Караджов“.

Снимка: bTV

„На въпросната дата автопатрул спира водач, който е употребил алкохол над 1,2 промила и го отвежда в градското районно на Козлодуй. Там се явява г-н Караджов и един колега, който знае нрава и характера на Караджов, го е записал, защото той е знаел, че после ще има проблеми“, разказа Благоев. Според него Караджов е бил пиян.

„След което започна огромен натиск от бившия директор на областната дирекция Димитър Газибарски срещу хората, защото искаше да отстрани началника на районното АЕЦ „Козлодуй“, поради причината, че е докладвал и е образувана проверка срещу Караджов в прокуратурата – добави Благоев. – След което с един колега, който е председател на единия синдикат, пуснахме подписка в подкрепа (на началника), за да си изразим професионалното мнение, без да влияем, без да се месим в управлението на областната дирекция. И след което натискът стана огромен. Въпросната подписка един полицай, който е близък до Димитър Газибарски, си позволи да я открадне“. „Взеха подписката, гледаха кой се е подписал и образуваха на 16 човека проверки (...) Така ме въвлякоха и мен в цялата история“.

Според Благоев той е уволнен на базата на тази проверка и защото си изразява личното мнение във „Фейсбук“.

Снимка: bTV

Гостът посочи, че според медийни публикации Караджов в близки отношения с врачански депутат.

След случилото се в Районното управление, след като е било ясно, че ще има постановление с отказ да се образува разследване, Караджов е назначил сина и съпругата на Газибарски в АЕЦ „Козлодуй“, каза още Благоев. Той посочи и че скандалният клип със заплахи е трябвало да бъде приложен в първата проверка, но това умишлено не е направено.

Това не била първата пиянска проява на Караджов, каза Благоев. Преди две или три години той „се яви пиян в Районното управление, беше ги строил полицаите поради причината, че дежурният беше отказал да отидат да му купят водка и цигари“. Но тогава бившият началник на районното Пламен Игнатов успял да прикрие случилото се, каза гостът.

Самият Благоев също обжалва уволнението си.

Вижте целия разговор във видеото и как Благоев отговори на обвинения срещу него: