Издигат ли партиите криминално проявени лица в кандидатдепутатските си листи и защо? Според сигнал до bTV настоящ кандидат за народен представител е участвал в масов бой, завършил с намушкване с нож. Mъжът има присъди за наркоразространение в миналото.

Тони Кръстев ни разказва, че е намушкан при масово сбиване пред дискотека в Плевен. Случаят е заснет на охранителни камери. Твърди, че боят е организиран от настоящия кандидат в парламентарните избори Емил Шишманов, известен в Плевенско като Ертан. 

Мъжът е приет в болница с опасност за живота. На записите се вижда как посоченият от пострадалия извършител с ножа бяга встрани веднага след удара. Виждаме го да влиза в дискотеката, а малко по-късно да излиза с бухалка в ръка.

След боя той е обявен за издирване, но се е предал, съобщи адвокатът му. Името му е Васил Кочев, обвинен е в опит за убийство, каза за bTV наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Мъжът, когото виждаме да удря тук с бухалка, е разпознат пострадали в боя като Емил Шишманов - кандидатиралия се осми поред в листата на ДПС за Плевен.

Съпругата му е управител на охранителната фирма, която пази дискотеката. Ертан е криминално проявен, но реабилитиран и има право да участва в избори. По информация на прокуратурата той е осъждан е като лидер на организирана престъпна група за наркоразпространение и с множество криминални регистрации.

Ертан е посочен и в свидетелски показания  по текущо дело за наркоразпространение. Търсим позицията му за боя.

„Няма наш служител задържан или обвинен в нещо подобно. Бях на място, но не съм участвал в бой. Въпросната компания, с която e боят, първоначално става някакво сдърпване“, разказа той.

В социалните мрежи виждаме няколко общи снимки на предалия се мъж с ножа Васил Кочев и кандидата Емил Шишманов-Ертан, прегърнати и облечени в тениски с логото на охранителната фирма.

Адвокатът на мъжа с ножа твърди пред bTV, че той не се е укривал, преди да се предаде. Към момента Ертан не е обвинен за съучастие, казаха от прокуратурата. Добавиха, че участието на други се доизяснява. Казаха още, че има и друго дело срещу мъж от отсрещната страна, който го е ударил в боя.

С какви мотиви Шишманов е издигнат за кандидат-депутат попитахме централата на ДПС. Очакваме какъв ще бъде отговорът им.